Plooi Coaching 's-Hertogenbosch - ontplooit mensen, verbindt teams, vitaliseert organisaties
millennialstress stress bij millennials
Millennials en stress; een maatwerkaanpak

Millennium- psycholoog Thijs Launspach presenteerde onlangs zijn visie op oorzaken van burnout bij millennials.
De millennial- generatie (geboren tussen 1980 en 2000) is de eerste generatie die in toegenomen mate is opgegroeid met- / in kinder- opvangsituaties en na- schoolse opvang, in plaats van in de traditionele oudersituatie.
In bijgaand filmpje vertelt hij hier meer over.

De door Launspach beschreven thematiek lijkt terug te keren bij jongere generaties en leidt daar ook tot bovenmatige stressbeleving en verhoogde uitvalpercentages bij studenten, zelfs al bij scholieren. 
Jong geleerd
Voorkomen is beter dan genezen; daarom heeft Plooi Coaching hierop een modulaire aanpak ontwikkeld die zich richt op het ontwikkelen van authenticiteit, van Real Life verbondenheid en het ontwikkelen van sociale en communicatieve vaardigheden (zowel zakelijk als privé). Deze modules kunnen  vanaf het voortgezet onderwijs worden ingezet.

Wilt u meer weten?

(Launspach benoemt de volgende oorzaken voor stress bij millennials:
  1. Je bent hoogst individualistisch opgevoed. Men ziet jezelf als 'de maat der dingen in het leven'. Je ziet jezelf als  zelf verantwoordelijk voor al het geluk en succes in jouw leven wat verhoogde prestatiedruk geeft. Daar tegenover staat dat als iets niet lukt, je denkt dat het volledig je eigen schuld is. In beide gevallen aanleiding voor een verhoogde stressbeleving.
  2. De tijd tussen jouw pubertijd en wanneer je je echt volwassen voelt, is langer geworden. We beginnen namelijk later aan een vaste baan, een vast huis en een gezin. De periode tussen de puberteit en de tijd dat je 30/35 jaar bent, is steeds belangrijker geworden. We verwachten daarentegen wél dat we alles hebben bereikt voor ons dertigste. Lukt dat niet? Dan creëer je stress.
  3. Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in het leven. Dat vergelijken is met alle technologie heel makkelijk. Het beeld op social media is alleen veel optimistischer dan de werkelijkheid. Er wordt zo een onrealistisch hoog verwachtingspatroon gecreëerd.
  4. Jouw verwachtingen aan de arbeidsmarkt zijn onrealistisch; waar je verwacht dat een goedbetaalde baan voor jou klaarligt is dat in de werkelijkheid anders. Je zult hierdoor als millennial soms jouw standaarden moet verlagen, wat weer zorgt voor teleurstelling en het idee dat je hebt gefaald.
  5. Millennials hebben hoge eisen van zichzelf. Want ze hebben gehoord: als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt. Maar dat is niet de realiteit. Het ergste wat een millennial kan overkomen, is falen. Je faalt dan ten opzichte van je eigen verwachtingen. Het gevolg: stress).